Tűzrakóhely
|

Tűzrakóhely kialakítása a kertben

Ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy kertes házban élhet, akkor mindenképpen ki kell használnia ezt a fantasztikus adottságot például egy tűzrakóhely telepítésével. Egy méretes udvar, esetleg egy kisebb kert a kiaknázatlan lehetőségek tárháza lehet…

A terület méretétől függően kreatív módon megtervezhetjük álmaink „szabadtéri színpadát”.

Aki a növények szeretetének hódol és kerttervezésbe kezd, annak is javasolt egy kis terület szabadon hagyása, mégpedig olyan célokra, hogy ott a családdal, barátokkal hangulatos tábortűz körül összeüljön, sörözgessen, szalonnát sütögessen nyárson, grillezzen, esetleg szabadtéri konyhát rendezzen be.

Nincs is annál hangulatosabb, mint egy nyári estén tábortüzet rakni – miután teleettük magunkat a jól megérdemelt grillezett finomságokkal –, és azt körbeülni, sztorizgatni, énekelni. A szabadtéri sütés-főzésnek a valódi lényege az, hogy a jól végzett munka után a megérdemelt behűtött italunkat szürcsölgessük a számunkra kedves emberek társaságában.

A koncepció

Természetesen vásárolhatunk szaküzletben erre a célra tervezett bútort és kültéri egységet, vagy hívhatunk szakembert, hogy a közösen megbeszélt tervek alapján készítse el a kerti tűzrakó helyet, szabadtéri konyhát. De valljuk be őszintén, hogy nincs is annál jólesőbb érzés, mint amikor magunk készítjük el, alakítjuk ki ezeket a saját elképzeléseink szerint.

Manapság már rengeteg ötletet meríthetünk a világhálón megtalálható cikkekből és videókból. Az elképzeléseink és a megvalósítás között a pénztárcánk nyújtotta lehetőségek mentén kell gondolkodnunk. Lehet, hogy a ház körül van elfekvőben néhány tégla vagy nagyobb kődarab, amit fel tudunk használni, így költséghatékonyak tudunk maradni. A munkálatok megkezdése előtt szerezzük be azokat az anyagokat, eszközöket, amikre szükségünk lesz a munka során.

Az elkészítés

Ha megálmodtuk a tűzrakóhely helyét és formáját, akkor a következő lépés a talaj előkészítése. Távolítsuk el a növényzetet onnan, és attól függően, hogy mivel szeretnénk befedni a talajt, 10-20 cm mélyen ássuk ki a földet, távolítsuk el az egyenetlenséget okozó köveket, gyökereket stb. Ahol maga a tűz lesz, ott természetesen mélyítsük ki még jobban, amennyiben süllyesztett tűzrakóhelyet szeretnénk.

Ha nem, akkor törekedjünk arra, hogy egyenletes legyen a talaj mindenhol, majd döngöljük le. Ez után szórjuk le a területet zúzott kővel vagy díszkaviccsal. Természetesen ezt a réteget is le kell dögölnünk.

Ha mással szeretnénk befedni a területet, például betonnal, járólapokkal vagy -kövekkel, akkor nem kell leszórnunk semmivel, hanem a megfelelő szigetelőanyagot leteríteni, majd arra öntjük a betont.

A tűzrakóhely kialakítására számos anyag áll rendelkezésünkre, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy biztonságos legyen, vagyis ne gyúlékony, könnyen melegedő és olvadó anyagból készítsük. Készíthetünk keretet betonból, vagy kirakhatunk általunk elképzelt formát téglából, kövekből, esetleg már használaton kívüli felnit is felhasználhatunk, ha éppen az akad otthon.

A variációk és a lehetőségek száma végtelen, kizárólag a fantáziánkon és a kreativitásunkon múlik, hogy milyen alakú, nagyságú tűzrakóhelyet készítünk, és hogy azt milyen kerti bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel tesszük még dekoratívabbá.

Hasonló cikkek