Őrség vázlatrajz

A páratlan Őrség

Az Őrség Magyarország nyugati részén helyezkedik el, bizonyos része Szlovéniába is átnyúlik. Különleges néprajzi és történelmi tájegység, ami a nevét onnan kapta, hogy a honfoglalás idején határőrvidék volt, őrállásokat telepítettek ide a magyarok, hogy megvédjék a nyugati kaput a német támadásoktól.

Az Őrség egyedülálló építészete

Hangulatos erdők és dimbes-dombos vidék jellemzi a meseszép tájat, ahol egyedi, kizárólag erre a vidékre jellemző településszerkezetek alakultak ki. Ezt „szeres” településformaként emlegetik. Tulajdonképpen a rokonság által egymáshoz közel épített házakról van szó, amiket „szerek”-nek neveztek.

Hagyományosan fából építették a házaikat, a tető pedig zsúptető volt. Mindez a 19. század közepéig működött így, amikor is elkezdték az építkezéshez használni a téglát és a cserepet.

Amennyiben ezt a különleges építészeti jelenséget nem hagynánk ki, akkor mindenképpen látogassunk el Szalafőn a Pityerszeri skanzenbe.

Az Őrségi Nemzeti park

Éppen amiatt, hogy ilyen történelmi és természeti értéket képvisel, 2002-ben létrehozták az Őrségi Nemzeti Parkot. Aki a természetben megtalálható nyugalomra vágyik, az feltétlenül látogasson el ide. Képzeljük csak el, hogy kerékpárra pattantunk, hogy bejárjuk az Őrséget, megfáradtunk és egy domb tetején leheveredtünk a fűbe, ahonnan gyönyörködhetünk a csodálatos kilátásban. A zöld legelőkben, a hullámzó dombokban, a sűrű erdőkben.

Testközelből tapasztalhatja meg az ember, hogy mit is jelent az, hogy önellátó kisparaszti gazdálkodás, amikor az ember mindent megtermel magának, amire a fennmaradáshoz szüksége van. Vagy ha van, amit nem tud megtermelni, akkor terményt/terméket cserél. Igazi időutazás ez a hagyományok, szokások világába.

Túrázási lehetőségek az Őrségben

Mint minden nemzeti parkban, így itt is több tanösvény került kialakításra annak érdekében, hogy az ide látogató vendégek minél jobban megismerjék a vidék növény- és állatvilágát. Ezeken a tanösvényeken például olyan egzotikus állatokkal találkozhatunk, mint az európai bölény.

Vajon hol eshetne meg az velünk, hogy nyugodt tempójú sétánk vagy pihenés közben éppen egy fekete gólyával futunk össze? Természetesen az Őrségben.

Az aktív pihenés kedvelői is felfedezhetik a tájat gyalogtúra vagy biciklitúra során. Az sem gond, ha nem viszünk magunkkal kerékpárt, mert kölcsönzésre is van lehetőség.

Eközben pedig felfedezhetjük itt Magyarország leggazdagabb lepkefaunáját, valamint különleges és védett szitakötőkkel is találkozhatunk. Egy szóval rengeteg különleges állatot láthatunk egy helyen.

A korábban említett számos tanösvény mellett kijelölt túrautak is szép számmal vannak, de természetesen vezetett túrákon is részt vehetünk. Tehát jól kiépített túraúthálózattal rendelkezik az Őrségi Nemzeti Park. Ezeken a túrákon nemcsak a természeti kincsekben gyönyörködhetünk, hanem utunk során megismerkedhetünk a vidék néprajzi és kulturális örökségével is a különböző szabadtéri bemutatóterek és múzeumok által.

Egyéb Őrségi élmények

Mindenkit nagy szeretettel fogadnak itt, az őstermelők szívesen kínálják kóstolásra a portékájukat, csak bírja szusszal a gyanútlan utazó. Akik igazán nyitottak az új élményekre, azok bátran próbálják ki a tökmagolaj sajtolást is. Csak nem kell meglepődni, hogy nem is olyan könnyű munka az, igazán jó erőnlét kell hozzá, hogy az ember megmozgassa a prést.

Mivel a vidék klímája igencsak kedvez a gombák növekedésének, így akár még egy kis gombászás is beleférhet a programba, szakértő vezetésével, magától értetődően.

Ilyen sokszínű programok után ki ne éhezne meg?! Ha nem vittünk magunkkal elegendő uzsonnát, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen az Őrség méltán híres gasztronómiájáról is. A hagyományőrzés az ételek terén is jelen van, így olyan ételeket kóstolhatunk meg, mint a dödölle, illetve a házi pálinkák széles palettája (még egy érv az önellátó gazdálkodás mellett!).

Legyen szó hagyományokról, természeti kincsekről, ételkülönlegességekről, az Őrség egy igazán különleges hely, amit mindenkinek látnia kell. Ha még nem járt ott, akkor azért, ha pedig már volt ott, akkor azért, mert újra visszavágyik.

Hasonló cikkek