Kutyás túra

Kutyás túra

Túrázás a kutyával? Miért is ne! Az emberek véleménye erőteljesen megoszlik abban a kérdésben, hogy magunkkal vigyük-e négylábú kedvencünket, ha túrázni indulunk. Szólnak érvek mellette és ellene, igazságot azonban nehéz tenni, ha lehet egyáltalán. Ha a kutyánkat kérdeznénk, akkor azt mondaná, hogy sétából sosem elég! Éljen a kutyás túra!

Vannak nemzeti parkok, erdők, arborétumok, ahol nem látják szívesen a kutyákat, mert azok megzavarhatják az ott élő állatok nyugalmát. Ezt el kell fogadnunk. Viszont léteznek kutyabarát helyek is, ahol mindenkit arra biztatnak, hogy hozza magával a szőrös kis családtagot.

Természetesen kutyás túra alkalmával be kell tartanunk a szabályokat, ez a legfontosabb alapelv.

Miért?

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy ugyan miért kellene elvinni a kutyát egy túrára, hiszen nap mint nap levisszük sétálni a parkba, esetleg a futtatóba. Ezzel le is tudjuk a mozgásigényét.

Ez így is van. Részben. De ha jobban belegondolunk, akkor rá fogunk jönni, hogy számukra ugyanolyan élménydús egy hosszú séta, mint számunkra. Ahogy neked, úgy neki is szüksége van új ingerekre. Az ingerszegény környezet senkinek sem tesz jót.

Új helyeket ismerhet meg, tele új szagokkal, formákkal. A gazdájával együtt töltött idő pedig felbecsülhetetlen. Érdemes olykor-olykor kiszakadni a megszokott környezetünkből, a rutinjaikból, hogy feltöltődhessünk, a kutyánkkal együtt.

A testmozgás nem csak a mi egészségünkre lesz pozitív hatással, hanem a kutyánkéra is, mind fizikailag, mind mentális téren.

A kutyák szemével

Négylábú társaink kifejezetten élvezik a kirándulásokat, hosszabb sétákat. Leginkább azért, mert együtt lehetnek a gazdájukkal, közös időtöltésben vesznek részt. Számukra ez mindennél többet ér.

Ugyanakkor a felfedezés öröme, az új illatok megismerése, az ingerek, élmények rendkívül jó hatással vannak a pszichikumukra is. A sok mozgás például hatékony módszere a viselkedészavarok leküzdésének.

Mire figyelj oda kutyás túra esetén?

Soha ne indulj úgy útnak, hogy nem vagy tisztában a kutyád teljesítőképességével! Ha kutyáddal együtt szeretnél kirándulni, túrára indulni, akkor előtte mindig tájékozódj!

Bizonyosodj meg róla, hogy szívesen látják a kutyákat azon a területen, ahová indulsz, de legalábbis nem ellenzik. Számos esetben a vadászok áldozataivá válnak szerencsétlen és vétlen kutyák, mert a gazdáik felelőtlenek voltak. Ebből következik, hogy a kirándulóhely szabályait be kell tartanunk, kutyánk és a saját érdekünkben is.

Akármelyik kutyabarát helyet is választjuk, el kell fogadnunk azt, hogy kedvencünknek pórázon a helye. Akármennyire ismerős terepen is mozgunk, ez alapszabály. Ha ez számodra elfogadhatatlan, akkor a kutyás túrázás nem neked való.

Folyamatosan figyelnünk kell kutyánkat, olyan távolságban kell tartanunk, ahonnan tudjuk, hogy vissza tudjuk hívni. Ez azért fontos, mert egy bokor vagy fa takarása miatt sohasem tudhatjuk, hogy éppen szembejön-e egy másik túrázó, biciklis vagy vadállat.

A balesetek elkerülése érdekében tehát mindig tartsuk a közelünkben az ebet, még akkor is, ha tudjuk, hogy fegyelmezett. Mert lehet, hogy akivel összetalálkozik, az nem…

Másrészt azért sem engedhetjük szabadon kószálni a kutyánkat, ha kirándulni megyünk, mert bárhol is sétálunk, ott csak vendégek vagyunk. Éppen ezért tiszteljük a vadakat, akiknek az az élettere. Ne hagyjuk, hogy kutyánk megbolygassa a nyugalmukat. Nem vadászni visszük ki, hanem sétálni, élményeket szerezni.

Kutyás túrázási praktikák

A kutyás kirándulás szinte semmilyen új eszköz beszerzésével nem jár, főleg akkor nem, ha egyébként is rendszeresen viszed sétálni. Javasolt azonban a fényvisszaverő nyakörv vagy hám.

Természetesen legyen nálad a számára elegendő víz és élelem (a fokozott fizikai igénybevétel miatt több, mint a megszokott adag), és arról se feledkezz meg, hogy ugyan kint vagytok a természetben, de az ürülékét ott is össze kell szedned.

Indulás előtt feltétlenül gondoskodj az élősködők elleni védelemről, túrázás után pedig alaposan nézd át kutyád bundáját és a lágy részeket, nehogy kullancs legyen benne. Ha kell, akkor szedd ki belőle a bogáncsokat, toklászokat stb.

Legjobb megoldás, ha olyan pórázt választunk, ami a derékra csatolható. Így szabadon maradnak a kezeink, viszont azonnal tudunk reagálni, ha vissza kell hívnunk a kutyánkat, mert éppen előtört belőle a vadászösztön, és szét akar cincálni egy rágcsálót.

Egy közösen megtett kirándulás, hosszabb kutyás túra során rengeteg dolgot megtanulhatsz a kutyádról, és ő is rólad, így erősödik a kötelék kettőtök között.

Hasonló cikkek