Dobogó-kő

A varázslatos Dobogó-kő

Amikor végre elhatározod magad, hogy nekivágsz egy kis túrának, akkor felvetődik az a kérdés, hogy merre, hová indulj. Kivéve persze akkor, ha már előre meghatározott helyre szeretnél ellátogatni. Például megnéznéd a Dobogó-kő szépségeit.

Sokan azt hiszik, hogy több száz kilométert kell utazniuk azért, hogy igazi túrahelyet találjanak. Természetesen, akinek van rá lehetősége, az bátran vágjon neki egy hosszabb útnak, azzal azonban érdemes tisztában lennie, hogy Magyarországon is számos szép, érdekes és látványosságokban gazdag túrahely van.

Ezek közé sorolható például Dobogó-kő is, amiről kis túlzással elmondható, hogy Magyarország egyik legismertebb túracélpontja. Évszaktól függetlenül, akár nyáron, akár télen, mindig szívesen látogatott hely, és azt se feledjük, hogy zarándokútvonalak is érintik.

Elhelyezkedése

Mivel a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, közkedvelt kirándulóhely, így túrázók, síelők, sőt még táltosok is szívesen látogatják. Dobogó-kő, Budapest és Esztergom között félúton található, könnyen megközelíthető személygépkocsival és tömegközlekedéssel is Esztergom, Dömös, Pilismarót stb. irányából is. Mivel ennyire közkedvelt turistalátványosság, így szem előtt kell tartanunk azt, hogy a parkolást mindenhol megfizettetik.

A Dobogó-kő kilátó

Dobogó-kő kilátópontja 699 méteren helyezkedik el, ahonnan csodálatos látvány tárul a túrázók elé. Többek között megcsodálhatjuk a szomszédos hegyeket, valamint a Dunakanyarra is kilátás nyílik. A nagy kilátónál tájékoztató táblák segítik az eligazodást, hogy merre mit látunk.

A Dobogó-kő vulkanikus eredetű hegy, amelynek déli oldala lankás, északi oldala pedig sziklás.

Több turistaútvonal közül választhatunk, amelyek mind jelzéssel ellátottak. Ezekről a kijelölt ösvényekről ne térjünk le! Akárhol is járunk, mindig tartsuk be a túrázás írott és íratlan szabályait. Ha mégis eltévednénk, akkor mielőbb hívjunk segítséget.

Menedékház

Az ilyen esetekre épült annak idején például a menedékház. Az eltévedt vándor ott biztonságban meghúzhatta magát, ha odakint viszontagságos volt az időjárás. Ma a faépület múzeumként, jobban mondva emlékházként működik, a kőépület pedig még ma is menedékház. Az Eötvös Loránd Menedékház mögött egy kilátóteraszt alakítottak ki, ahonnan szintén pompás kilátás tárul elénk.

A Dobogó-kő túraútvonalai

A számos útvonal között vannak igazán érdekesek is, mint például a Turul körút. Azért kapta ezt a nevet, mert az útvonal rajza egy kitárt szárnyú turulmadarat ábrázol. A legszebb túraútvonalak egyike Dobogó-kőn. Viszonylag kis táv, 3 km, amit akár egy óra alatt is be lehet járni (de miért is rohanna az ember, amikor élvezheti a természet szépségeit is?). A látvány azonban igazán érdekes, hiszen szebbnél szebb sziklaalakzatokat csodálhatunk meg közben.

Ha Dobogó-kő túraútvonalai közül választanunk kell, akkor igen nehéz helyzetben vagyunk, hiszen számos látnivaló várja a turisták érkezését. Ilyen például (a teljesség igénye nélkül) a Rám-szakadék, a Zsivány sziklák, a Prédikálószék és még sok más látványosság.

Dobogó-kőn sípálya is üzemel, ami igen nagy múltra tekint vissza, hiszen 1923-ban hozták létre. Mivel a hegy klímája kedvező, hűvösebb az átlagosnál, így ha télen esik a hó, akkor az kedvez a síelni vágyóknak. Két pálya közül választhatunk, de kiemelném azt, hogy mindkettő tapasztalt, gyakorlattal rendelkező síelőknek ajánlott. Viszont semmi akadálya annak, hogy valaki itt tanuljon meg síelni. A sípálya zsindelyes menedékházát Makovecz Imre tervezte, és ma is a vendégek kényelmét szolgálja.

Legyen tehát bármilyen évszak, ha Dobogó-kőre látogatsz, nem fog csalódás érni.

Ha elfáradnál…

Amennyiben a túra során megéheznél, és éppen nem hoztál magaddal semmi élelmet, vagy egyszerűen csak nincs kedved az otthonról hozott szendvicset majszolni, akkor itt több étterem közül is választhatsz, ahol a palacsintától kezdve a grillezett ételekig bármit rendelhetsz. A túraútvonalak különböző pontjain források is megtalálhatók, ahol bármikor újra megtöltheted a kulacsod.

Érdemes több napot is eltölteni Dobogó-kőn. Szálláshelyek bőven akadnak a környéken, mindenkinek a maga pénztárcájához mérten. Többnapos látogatás során különböző szervezett kirándulásokon, túravezetéseken vehetsz részt. Ugyanakkor dönthetsz úgy is, hogy a saját útvonaladat szeretnéd bejárni, ahová magaddal viheted a négylábú kedvenced is.

Hasonló cikkek