ház körüli teendők télen

A ház körüli teendők télen

Télen is akadnak ház körüli teendők, noha tél általában nem az az évszak, amikor a legaktívabbak vagyunk. Leginkább úgy viselkedünk, mint a medvék. Behúzódunk a kis vackunkba, ahonnan legszívesebben ki sem mozdulnánk tavaszig. Mivel azonban mi nem alszunk téli álmot, így akarva-akaratlanul találunk magunknak elfoglaltságot.

Amikor az embernek több szabadideje van (még ha akaratlanul is), akkor elkezd körülnézni a házban, és keresi azokat a hibákat, amiket meg lehet javítani. Tennivaló pedig mindig akad, még csak nem is kell túl alaposan keresgélnünk.

Ház körüli teendők télen. Aki keres, az talál…

Egy ház körül mindig van teendő, télen is, ezt már az „öregek” is megmondták. Ha nem az udvart, kertet kell rendezni, akkor a házban is fogunk találni tennivalót, illetve a garázsunkban, műhelyünkben, kamránkban.

Legyen szó akár arról, hogy meg kell igazítani a lógó szekrényajtót, vagy éppen arról, hogy ki kell cserélni a zuhanyrózsát, mert a régi már nem használható, esetleg összeszerelhetjük a frissen vásárolt bútorokat. Eljött az ideje annak is, hogy leszereljük a karácsonyi külső dekorációt.

Aki kertes házban él, az tudja, hogy ott mindig akad valami ház körüli teendő, amit meg kell javítani, korrigálni, esetleg felújítani.

Nem is kell mondanom a legkézenfekvőbb munkát így télvíz idején. Igen, a hólapátolásról van szó. Sokan be is ismerjük, hogy nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, ha a havat kell lapátolni. Persze tisztelet a kivételnek, mert vannak olyan férfiak, akik például kifejezetten élvezik azt, ha havat kell hányniuk. (Ennek ellenére azt hiszem, hogy többen vagyunk olyanok, akik csak bentről szeretik nézni a hóesést, és remélik, hogy el is olvad nem sokkal utána.)

Hódoljunk a hobbinknak

E mellett azonban ez remek időszak arra is – ha valaki nem akar a hideg miatt elmenni túrázni vagy sétálni a természetbe –, hogy a hobbijának hódoljon. Vagy ha még nincs neki olyan, akkor találjon magának valami testhezálló elfoglaltságot.

Megtörténhet, hogy valaki most kap rá arra, hogy saját kezűleg készítsen a házba bútorokat, dekorációs elemeket. És most nem arra gondolok, hogy művészileg megmunkált, fából faragott csigalépcső-korlátot rittyent valaki az otthonába. (Persze le a kalappal, ha valaki tud ilyet csinálni!) Hanem arra, hogy most találhatunk időt arra, hogy például polcokat készítünk, amiket mi magunk vágunk méretre, festünk le és fúrunk fel a falra, vagy állítunk össze, ha például a kamrába, garázsba vagy esetleg a nappaliba szeretnénk lábakon álló polcot.

Rend a lelke mindennek. Akadnak teendők a ház körül télen is.

Kiváló időszak a tél arra, hogy a garázsban és a műhelyben végre rendet tegyünk. Mert hát valljuk be őszintén, hogy nem mindig kerül vissza minden szerszám és eszköz a helyére használat után. Sőt, néha hetekig sem kerül vissza. Persze nem rendetlenség van, csak egyedi rendszer.

Sohasem szabad elfelejteni azt, amit Einstein mondott: a zseni a káoszban is látja a rendszert.

A tél igazán alkalmas időszak arra, hogy leltárba vegyük a szerszámainkat. Ha esetleg elfelejtettük volna őket megtisztítani, beolajozni, vagyis szakszerű módon eltenni télire, hogy aztán tavasszal hibátlan állapotban vegyük elő őket, akkor erre most itt a jó alkalom.

Megeshet, hogy ekkor fogunk szembesülni azzal, hogy egyes eszközeink leszolgálták a magukét, és ideje újat beszereznünk.

Természetesen csak akkor, ha nem tudjuk megjavítani őket. A saját kezűleg megjavított dolgok igazán jót tesznek az önbecsülésünknek.

A veteményeskert megtervezése

Mivel eléggé kiszámíthatatlan az időjárásunk, így nyugodtan elkezdhetjük megtervezni, hogy mit is szeretnénk tavasszal a veteményeskertünkbe ültetni. Sőt, ha kész a tervünk, akkor meg is vásárolhatjuk a tápoldatokat, magokat. A palánták vásárlása csak később aktuális, viszont ha mi magunk szeretnénk nevelni őket, akkor már elvethetjük a magokat.

Palántaneveléshez fontos az, hogy legalább 15 fok legyen a helyiségben, és hogy fényben gazdag legyen. Ellenkező esetben sajnos nem fognak szépen fejlődni a palánták.

Igazán nem kell tétlenkednünk, ha tél van. Sőt, nem is tehetjük meg. Egy házban, a ház körül mindig akad valami teendő. Szóval ne lustálkodjunk, hanem télen is fogjuk meg a munka végét.

Hasonló cikkek