Aggteleki Nemzeti Park - sziklafal

Az Aggteleki Nemzeti Park!

Ha már unod, hogy mindig csak a föld felett túrázol, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit beljebb hatolj a Föld belseje felé. Magyarország nemzeti parkjai közül az Aggteleki Nemzeti Park az egyik legszebb, igazi gyöngyszemnek szokták nevezni. Az ország északkeleti szegletében helyezkedik el. A vidék gazdag felszíni karsztjelenségekben és cseppkőbarlangokban. Ugyanakkor számos más felfedezni való is várja az ide látogatókat.

A park története

Az Aggteleki Nemzeti Parkot 1985-ben hozták létre, és az Aggteleki Tájvédelmi Körzet jogutódja. A nemzeti park nem tartozik a hatalmas kiterjedésű nemzeti parkok közé, hiszen területe mindössze 20 170 hektár. Azonban ennek ellenére az egyik legkülönlegesebb jelenségekkel rendelkező nemzeti park Magyarországon. Maga a terület alapvetően alacsonyhegység, dombság, a legmagasabb csúcsa is alig haladja meg a 600 méter magasságot. Karsztjelenségekben gazdag, és mintegy 300 barlang nyílik a park területén belül, amiből 25 fokozottan védett.

Az Aggteleki Nemzeti Park egész területét a Világörökség részévé nyilvánították 1995-ben. Csak azok a nemzeti parkok pályázhatnak erre a címre, ahol minél sértetlenebbek a természeti értékek, és azok további megóvási is biztosított.

Az Aggteleki Nemzeti Park igazi gyöngyszem a parkok közt!

A park területén megtalálható barlangok igen változatos képet mutatnak. Az oda látogatók felfedezhetik a függőleges, a hasadék-, a cseppkő- és az aktív patakos barlangokat is. Mindezt úgy, hogy a legváltozatosabb karsztjelenségekben gyönyörködhetnek. Akármelyik lehetőséget is választjuk, nem hozunk rossz döntést, minden esetben szemet gyönyörködtető látvány fogad minket. Az aktív sportok szerelmesei is megtalálhatják a nekik megfelelő kihívásokat, hiszen a hegymászás, sziklamászás élvezetének is hódolhatnak. Mindemellett még a természet szerelmesei is megfigyelhetik a gazdag állat- és növényvilágot.

Kikapcsolódási lehetőségek

Ha klausztrofóbiában szenvedsz, nem tudod elviselni a szűk helyeket, akkor sem kell kihagynod az Aggteleki Nemzeti Parkot, mert a csodálatos barlangok mellett számos más lehetőség áll a túrázók rendelkezésére. A park rendelkezik például több tanösvénnyel is, ami a legkisebb korosztály számára nyújthat kikapcsolódást úgy, hogy közben még tanulnak is az állatokról és a növényekről.

A park jól kiépített kerékpárutakkal is rendelkezik, valamint kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség, hogy a biciklizés szerelmesei is élvezhessék a táj szépségét.

Természetesen azokról sem feledkeztek meg, akik gyalog szeretnék felfedezni a vidéket. Több túraútvonal is rendelkezésére áll a túrázóknak. Ki-ki a maga állóképességének és egészségi állapotának megfelelő túra közül választhat. Minden túraútvonal, ösvény mentén elhelyeztek információs táblákat, valamint bemutatóhelyek is színesítik az élményszerzést.

Amennyiben valaki igényt tart rá, akkor nem kell egyedül bebarangolnia a környéket, hanem részt vehet a park munkatársai által vezetett túrák egyikén is. Itt is megtalálható olyan, ami mindössze 3-4 kilométer hosszú, tehát nem megterhelő túra, viszont aki a hosszabb sétákat kedveli, annak sem kell elkeserednie, mert vannak 8-10 kilométeres túraútvonalak is.

Az Aggteleki Nemzeti Park barlangjai

Az Aggteleki Nemzeti Park legfontosabb és legnépszerűbb látványosságai mégis a barlangok. Itt található a Meteor-barlang, benne Magyarország legnagyobb föld alatti termével, a Titánok csarnokával. Nevét onnan kapta, hogy közepén hatalmas méretű cseppkövek láthatók.

A barlangtúrák között is válogathatunk, attól függően, hogy milyen hosszú útra szeretnénk menni. Szintén vezetett túrákról van szó, ahol az egy órástól a hat-hét órás speciális túrák közül választhatunk.

Ha még ez sem győzött volna meg senkit, hogy ellátogasson erre a meseszép helyre, akkor azoknak a figyelmébe ajánlom még a park területén élő ménest, ahol az év folyamán különböző lovasbemutatókkal várják a közönséget.

Kalandra fel!

Hasonló cikkek