Gumiabroncsok újrahasznosítása
|

Gumiabroncsok újrahasznosítása

Mind többet halljuk, hogy ha nem figyelünk oda, akkor a Föld élhetetlen bolygóvá válik. Ennek okán a környezetvédelem és az újrahasznosítás sokak (vagyis inkább mindenki) szívügye kellene, hogy legyen. És most nem csak arra gondolok, hogy veszel egy műanyag palackot, hogy azt mindig újratölthesd, hanem arra, hogy az élet minden területén igyekszel egy fenntarthatóbb életet élni. Ezúttal a gumiabroncsok újrahasznosítása lesz a téma.

Akinek van autója, az különböző időközönként szembesül vele, hogy az elhasznált autógumikkal kellene valamit kezdeni.

Gondolkodj fenntarthatóan a Gumiabroncsok újrahasznosítása kapcsán is!

Sajnos a gumiiparban történő újrahasznosításuk még eléggé gyerekcipőben jár, és az emberek tájékozatlanok e téren. Minden esetre a használt gumiabroncs-lerakatok súlyosan károsítják a környezetet. Elégetni még véletlenül sem lenne szabad, hiszen borzasztóan veszélyes gázok szabadulnak fel a folyamat során. A másik lehetőség pedig az, hogy elássák őket. Az egyik ilyen temető Kuvaitban van, mert az EU nem engedélyezi ilyen lerakatok működtetését.

Szóval mielőtt úgy döntesz, hogy kukába dobod az elhasznált gumiabroncsot, bemutatunk néhány lehetőséget, hogy újrahasznosíthasd őket az egész család örömére.

Gumiabroncsok felhasználási lehetőségei

Nagyszerű lehetőségek és ötletek vannak, amik még a kezdő barkácsolók részéről is megvalósíthatók. Bármennyire hihetetlenül is hangzik, nemcsak kerti, udvari alkalmatosságokat lehet készíteni belőlük, hanem akár beltéri bútorokat, sőt még művészi szobrokat is. Tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

A megmunkálásukhoz, vágáshoz szükségünk lesz valamilyen vágóeszközre, fűrészre, dekopírfűrészre, sarokcsiszolóra. Maszkot és védőszemüveget feltétlenül használjunk, hiszen a vágás során a gumi felmelegszik, kellemetlen szaga lesz.

A klasszikus kerékhinta

Ha azt mondjuk, gumiabroncs-újrahasznosítás, akkor legtöbbünknek a klasszikus kerékhinta jut az eszébe. Percek alatt elkészíthető. Nem kell hozzá más csak egy magas fa erős ága, kötél és persze gumiabroncs. A kötél rögzítési technikáját embere válogatja, a lényeg az, hogy biztonságos legyen. Tényleg pillanatok alatt elkészíthető, és a gyerekek imádni fogják.

Különböző játékok a gyerekeknek

Ha a hinta elkészült, akkor jöhet a többi játék is. A nagyobb méretű abroncsokból például tökéletes homokozót alakíthatunk ki nekik.

Készíthetünk számukra libikókát is. Nem kell mást tennünk, csak félbe vágni egy gumiabroncsot – bár még azt sem kell feltétlenül, ha például leássuk a gumit a földbe –, erre pedig ráerősítünk egy deszkát. Mindezt persze a gyerekekkel méretarányosan. Sőt, akár úgy is megoldhatjuk, hogy nem ásunk le semmit, hanem a félbe vágott gumiabroncs elvágott végeire erősítünk egy deszkát ülőalkalmatosságként. Így szabadon vihetik oda, ahova akarják, gyakorolhatják az egyensúlyozást, vagy csak üldögélhetnek rajta.

A gumiabroncsok felhasználásában az a jó, hogy a különböző festékek segítségével még inkább feldobhatjuk őket. A kertünk igazi érdekességeivé tehetjük őket.

Igaz ugyan, hogy ennek nemcsak a gyerekek örülnének, hanem a felnőttek is, de a gyerekek számára is befogadhatóvá tehetjük, ha kreatívan dekoráljuk.

Ilyenek a virágtartók, vagy virágágyak, amik a talajra helyezve virágládaként funkcionálhatnak. Ugyanakkor egymásra is rakhatjuk őket, különböző dekoratív alakzatokat létrehozva ezáltal.

De továbbra is hangsúlyozzuk, hogy hagyjuk a képzeletünket szárnyalni! Egy kis kreativitással és kézügyességgel televarázsolhatjuk a kertet mesebeli lényekkel, állatokkal. Békával, hattyúval, katicabogárral.

Bútorok készítése gumiabroncsokból

Az ügyesebb és gyakorlottabb barkácsolók bátran álljanak neki bútorok készítésének is gumiabroncsból. A legegyszerűbb talán, ha ülőalkalmatosságot készítünk. Azonban itt is széles körűek az ötletek. Felhasználhatjuk asztal, polc, vagy akár keret készítésére is. Akár még kis házi kedvenceinknek is készíthetünk fekhelyet gumiabroncsból.

Szóval bátran kezdjünk neki a gumiabroncsok újrahasznosításának! Ezzel nemcsak a kreatív ötleteinknek adunk teret, hanem hódolhatunk barkácsszenvedélyünknek is. Nem utolsósorban pedig némileg hozzájárulunk ahhoz is, hogy Földünk egy élhetőbb bolygó legyen.

Hasonló cikkek