A fenntartható mezőgazdaság, avagy a permakultúra
|

A fenntartható mezőgazdaság, avagy a permakultúra

A permakultúra, azaz a fenntartható mezőgazdaság, a fenntartható fejlődés, a természet- és környezetvédelem reményeink szerint hamarosan a mindennapjaink magától értetődő része lesz. Aki csak teheti, úgy szervezi az életét, hogy azzal a lehető legkisebb mértékben okozzon kárt a környezetben. Mindannyiunk érdeke a környezetkímélő kertművelés, amennyiben az utódaink számára is élhető természetet szeretnénk örökül hagyni.

Az ember sajnos fényévekre került attól az összhangtól, amiben a természettel együtt léteznie kellene. A túltermelés, a mértéktelen fogyasztás és pocsékolás teljesen tönkretette ezt az ősi harmóniát. Régen az ember annyit vett el a természettől, amennyire szüksége volt. Nem halmozott fel semmit. Így a természet is meg tudott újulni, és folyamatosan ellátta az embereket élelemmel.

Ez a harmónia azonban felborult. Ennek pedig most kezdjük csak igazán érezni a következményeit.

Mi az a permakultúra?

A mezőgazdaság célja az, hogy élelmet biztosítson számunkra. Ma az ipari méretű termelés során számos vegyi anyag kerül a növényekbe és a talajba, vízbe is, amik károsak az emberre, illetve az egész természetre nézve. Ezt elkerülendő alkalmazzuk a permakultúrás termelést.

A permakultúra egy természetközeli mezőgazdasági rendszer. Jellegzetes tulajdonsága az energiatakarékosság és a természeti energiák minél kedvezőbb módon történő kihasználása, így egy fenntartható mezőgazdaság. Tehát önfenntartó rendszerről beszélünk, ahol az embernek a dolga mindössze annyi, hogy elvesse, palántázza a növényeket, ha szükséges, tápanyaggal lássa el és locsolja azokat. A többit a permakultúrás rendszer elvégzi helyettünk.

Így készíthetsz permakultúrás ágyást

Amikor egy permakultúrás kert alapjait igyekszünk lerakni, akkor tulajdonképpen nem teszünk mást, mint komposztálunk. Ennek az összetétele pedig 70-30%. 70% a barna, valamint 30% a zöld növényi részek aránya.

Barna növényi rész alatt értjük a már komposztálódni kezdett őszi, száraz, megbarnult avart, a felaprított gallyakat és ágakat, a száraz füvet, szalmát, szénát. Zöldek pedig a friss növényi részek, vagyis a frissen levágott gyep, a frissen kihúzott növényszárak, levelek, termések.

Csináld magad fenntartható mezőgazdaság – Hogyan vágjunk bele?

Meglehet, hogy kicsit macerásnak tűnik a dolog, de mindenképpen megéri, mert teljesen egészséges, vegyszermentes táplálékhoz fogunk jutni, miközben a természetet is óvjuk.

Első lépésként jelöljük ki a helyet, ahová a permakultúrás kertet tervezzük. Készítsük elő az összetevőket, az anyagokat, amik belekerülnek.

Amire oda kell figyelnünk a permakultúra esetében, hogy érintkezzen a talajjal, és hogy legyen oltóanyagunk, ami nem más, mint egy érett komposzt. Érett komposzt nélkül is be fog érni, de így gyorsabb lesz a folyamat. Érdemes ősszel kialakítani a területet, mert akkor tavaszra már készen is fog állni arra, hogy betelepítsük és kialakítsuk a saját fenntartható mezőgazdaság, azaz a permakultúra alapjait.

A kiválasztott területen kezdjük el szétteríteni a zöld növényi részeket, amik a nitrogént fogják biztosítani a bomlási, komposztálódási folyamatok során. Kizárólag zöld részek kerüljenek ide, ne legyen benne száraz növényi rész. Főleg ne ág, vastagabb növényi szár. Erre a zöld növényi szőnyegre terítsünk két réteg hullámpapírt. Ha ezzel megvagyunk, akkor locsoljuk be, jól áztassuk át a papírt. Erre kerül a barna és a zöld növényi részek keveréke. Minél többféle növényt használunk, ami a mi területünkről származik, annál jobb.

Amennyiben vannak állataink, illetve a rendelkezésünkre áll állati trágya, akkor a 30% zöld növényi részt azzal helyettesíthetjük.

A keveréket a papírra minimum 60 cm magasságig halmozzuk, a tetején pedig szalma legyen.

A DIY permakultúra egyéb előnyei

Nagy előnye ennek a kertépítési módszernek az, hogy nem kell kapálni. Mivel lefedtük hullámpapírral, valamint szalma van a tetején, így nem fog felnőni a gaz. Esetleg csak alkalmanként kell gyomlálnunk egy kicsit. Lényegesen kevesebbet kell locsolni, hiszen nem párolog el olyan gyorsan a víz, mint a talajból.

Ne fogyassz többet, mint amit a természet pótolni tud! Lebegjen ez a szemünk előtt, és ennek mentén alakítsuk ki a saját termést adó kertünket. Ezáltal egy hatalmas lépést teszünk az élhetőbb, fenntarthatóbb jövőért.

Hasonló cikkek