Ötletek fakorong felhasználásához
|

Ötletek fakorong felhasználásához

A barkácsolás szenvedélyének hódolva rendkívül kreatív dolgokat tud létrehozni az ember. Rengeteg ötletet meríthetünk különböző forrásokból, de minden egyes darab azért lesz egyedi, mert beletettük magunkat. Az ötleteinket, az ízlésünket, a kézügyességünket. A fakorong felhasználása nem bonyolult.

Ahányan vagyunk, annyiféle anyaggal szeretünk dolgozni. Van, aki a fémet részesíti előnyben, míg mások inkább a természetes anyagokkal, például fával szeretnek dolgozni. Természetesen ezek kombinációja sem elképzelhetetlen. Mindez kézügyességünktől és az otthon megtalálható szerszámainktól függ.

A fakorong megmunkálása

A fakorong egy nagyszerű lehetőség, ha rusztikus megoldásokat szeretnénk a kertünkben vagy akár a házunkban is.

A legfontosabb előkészítő munkálat a fakorongok esetében, hogy mielőtt felhasználnánk, akkor teljesen szárítsuk ki, nehogy a későbbiekben megrepedjen. E mellett még a megfelelő előkezelés is nagyon fontos, vagyis hogy megfelelő védelemmel lássuk el a fát, hogy az ellenálljon az időjárás viszontagságainak, leginkább az esőnek.

Kültéri felhasználás

Amennyiben fából készült a kerti bútorunk, illetve a teraszunk, akkor fakorongokból készíthetünk kis kerti ösvényeket is. Persze kombinálhatjuk kövekkel, járólapokkal is, de egymagában is szép látványt mutat.

A fakorongokból készült kerti út kialakításának előkészítő munkálatai megegyeznek a betonjárda előkészítésével, amiről itt olvashatsz.

Ha szeretnél gyermekeid számára egy bájos kis játéksarkot létrehozni, akkor a fakorong ebben is jó megoldás. Kis székeket és asztalokat barkácsolhatsz nekik belőle. Ugyanakkor kerti díszként különböző formákat alakíthatsz ki, amiket aztán befesthettek közösen. Például gombát, virágokat, baglyot stb.

Ha a feleséged szeretnéd meglepni valamivel, akkor készítsz neki fakorongokból virágtartót vagy polcot. A polchoz elegendő, ha nagyobb méretű korongokat félbe vágsz, polctartó konzolt fúrsz rá, majd pedig azt a falra.

Virágtartó esetében több megoldás is lehetséges. Akár fából, akár fémből készült lábakra is ráhelyezheted, emeletes polcrendszert kialakítva, amire kerülhetnek a virágok. A másik lehetőség, hogy két egyforma hosszú sodrott kötél közepébe teszed a korongot, majd ezt felakasztod a mennyezetre vagy gerendára elhelyezett akasztóra.

Beltéri felhasználás

Ugyanígy a beltérben is többféleképpen felhasználható a fakorong. Ha elég nagy átmérőjű szelethez sikerül hozzájutnunk, akkor lábak felfúrásával egy kisebb dohányzóasztalt alakíthatunk ki. Nem kell hozzá más, csak egy lecsiszolt fakorong, amit megfelelő védőréteggel vonunk be, fúrógép, csavarok és asztallábak. Nincs egyéb teendőnk, mint összeállítani, ügyelve arra, hogy az asztal stabil legyen.

Beltéri dekorációt is készíthetünk belőle, kiváltképp, ha művészi hajlammal is rendelkezünk. Kiválogatjuk a megfelelő korongokat, bevonjuk őket védőréteggel, majd a kívánt formát (kör, téglalap, hullám stb.) kialakítjuk belőlük, esetleg a folyosón vagy a fürdőszobában elhelyezett tükörnek készítünk belőle keretet. A fakorongokat ebben az esetben faragasztóval rögzíthetjük egymáshoz, majd felfúrjuk őket a falra.

Hasonló cikkek