Villány

Villány borvidékén hangulatos borkóstolók

Villány városában a Márton-nap nem szól másról, mint a borról és a libáról. A libáról azért, mert Szent Márton a libák védőszentje. Valamint ez a nap a bor ünnepe is, hiszen ekkorra készül el az az évi újbor. A néphagyomány szerint november 11-én, vagyis Márton napján nyitják fel a hordókat a borászok, és az újbort a libavacsora mellé fogyasztják.

Ha pedig igazán minőségi borokat szeretnénk inni, akkor irány Villány!

Villány borvidéke

Villány városa Baranya megyében, a magyar–horvát határtól 10 km-re található, és körülbelül 2000 fő lakja. A hozzá legközelebb fekvő nagyobb városok Pécs és Harkány, de megemlíthetnénk Siklóst is. Ezekbe a városokba látogatva útba ejthetjük Villányt. Azonban kizárólag csak a Villányi borvidékre is ellátogathatunk, hiszen ott is napokat tölthetünk el jobbnál jobb programokkal.

A Villányi borvidék minőségi borai világszerte ismertek. 18 település tartozik a Villányi borvidékhez. Éghajlata mediterrán, így nem csoda, hogy igen fejlett a szőlőtermesztés, valamint hogy minőségi borok születnek itt.

A vidékre látogatva természetesen alap a borkóstolón való részvétel. Márton-napon pedig még inkább.

Villány megközelíthetősége

Villányba és a Villányi borvidékre eljuthatunk gyalog – minimális felszereléssel – , kerékpárral, autóval és autóbusszal is, vagyis szinte bármilyen közlekedési eszközzel. Jól kiépített infrastruktúra hálózza be a területet, legyen szó a kerékpárokról is.

Ha személygépkocsival érkezünk, akkor szinte korlátlan számú látványosságot meg tudunk nézni. Ha viszont a természet szerelmesei vagyunk inkább, akkor a gyalog- és kerékpártúrák testhezállóak nekünk.

Amire azonban a Villányi borvidéken való közlekedés során fokozottan oda kell figyelnünk, azok a traktorok. Szinte az év teljes időszakában intenzíven jelen vannak ezek a munkagépek az utakon. Legyünk irántuk türelemmel és odafigyeléssel.

A Villányi borvidék híres pincesorai

Villányban és a Villányi borvidéken minden a turizmusra épül. Természetesen a szőlőtermesztés és a borkészítés mellett.

Ha pedig borvidék, akkor természetesen borpincék. Villány főutcáján helyezkedik el a Villányi Történelmi Pincesor. De megemlíthetnénk itt a borpincéket Villánykövesden és Palkonyán is.

A Nagyharsányi Szoborpark

A művészetek kedvelőinek sem kell beérnie mindössze a festői tájjal és a jellegzetes építészeti látnivalókkal, hanem szobrokat is megcsodálhatnak, ha ellátogatnak a Nagyharsányi Szoborparkba.

A szoborparkot útba ejthetjük akkor is, ha a Villányi borvidék legmagasabb pontját szeretnénk meghódítani. Ez pedig a 442 méteren fekvő Szársomlyó.

A Nagyharsányi Szoborparkban 136 darab hatalmas méretű kőszobor látható. A szoborpark azért jött létre itt a bányaöbölben, hogy kiállítóteret biztosítson a fiatal művészek számára.

Dűlőtúrák

Vannak pillanatok, amikor ki akarunk szakadni az urbánus környezetből, hogy közelebb lehessünk a természethez. A Villányi borvidéken a dűlőtúrák adnak erre lehetőséget. Tavasztól őszig élvezhetjük, amíg nem sáros a talaj, akár még novemberben is, csak jól fel kell öltöznünk az időjárási viszonyoknak megfelelően.

Vannak pincészetek, akik szervezett dűlőtúrákat vezetnek, ugyanakkor mi magunk is sétálhatunk a dombos, szőlőhegyes vidéken.

A túrázókat az útvonalak mentén kihelyezett jelzések segítik a tájékozódásban.

Amennyiben úgy döntünk, hogy az itt-tartózkodásunk során kerékpárral járjuk be a területet, akkor vigyünk magunkkal vízzel teli kulacsot, csokit vagy szőlőcukrot, mert bizony vannak olyan települések, amelyek nagyobb távolságra vannak egymástól.

Egyéb látnivalók Villány környékén

Villányi kirándulásunk során feltétlenül nézzük meg a Siklósi várat, a Zsolnay-negyedet Pécsen, vagy kapcsolódjunk ki a közeli Harkány gyógyfürdőjében.

Összességében tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy a Villányi borvidékre tett kirándulásunkat alapból többnaposra tervezzük. Az ez mellett szóló legfontosabb érv a zéró tolerancia, ami vonatkozik a biciklisekre is.

Napközben ellátogathatunk a környék nevezetességeihez, délután, estefelé pedig nekiállhatunk bejárni és végigkóstolni a borpincéket. Több pincészetben is vacsorával egybekötött borkóstolón vehetünk részt. Így hát biztosan nem maradunk se éhen, se szomjan, kiváltképp Márton-napon nem.

Hasonló cikkek