Körös-torok

Az ország (egyik) legszebb strandja, a Körös-torok

Magyarországon is találhatunk olyan helyeket, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha a tengerparton süttetnénk a hasunkat. Ilyen például a Körös-torok Csongrádon.

A torok szó torkolatot jelent, vagyis azt a helyet, ahol a Körös a Tiszába torkollik. Ezzel a torkolattal szemben lévő oldalon, körülbelül 700 méter hosszan és 30 méter szélesen, kialakult egy homokföveny. Nyári hónapokban ez a hangulatos strand és az akár 25⁰C fokos víz mágnesként vonzza ide az embereket. Bár ha őszinték akarunk lenni, akkor nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában.

Ha megkérdeznénk egy csongrádi lakost, akkor természetesen azt mondaná, amit Erdei Ferenc író is: „…ilyen szép partja sehol sincs a Tiszának”.

Véleményem szerint az elfogultság teljesen jogos, hiszen nem sok olyan hellyel büszkélkedhet kis hazánk, ahol tengerparti érzete van az embernek.

Érdekességként még érdemes azt is tudni, hogy a csongrádiak abban is biztosak, hogy Attila, a rendíthetetlen és rettegett hun vezér sírja is itt található.

Az ilyen és ehhez hasonló városi legendák még szimpatikusabbá teszik számunkra Csongrádot és a Körös-torkot.

A Körös-torok kialakulása

Csongrád városa a Tisza jobb partján, a Körös torkolata előtt fekszik. A Körös folyása lassúbb, mint a Tiszáé, és nem visz magával hordalékot. A Tisza viszont igen, nem is keveset.

A két folyó találkozásánál, a torkolatban ezt a homokot a Tisza lerakja. Így alakult ki a homokos föveny, a kedvelt strand.

A Körös-torok kincsei

Az ide látogatók a strand mellett az igen gazdag ártéri növény- és állatvilágban is gyönyörködhetnek. Mindezt évszaktól függetlenül. Bár arra érdemes felkészülni, hogy tavasszal magasabb vízszintre kell számítanunk, mint más évszakokban.

A Körös-torokban minden körülmény adott egy kellemes nyaralás eltöltésére. Rengeteg szálláshely, kemping várja a vendégeket egész évben Csongrádon. Ha megéheznénk a napozás, röplabdázás vagy úszás közben, akkor a part mentén számos vendéglő, talponálló kínálatából válogathatunk enni- és innivalót.

Kikapcsolódási lehetőségek a Körös-toroknál

A Körös-torokban test, szellem és lélek is felfrissül. Lehetőségünk van arra, hogy a természetben túrázzunk, kiránduljunk, vagy egyszerűen csak lehemperedjünk a fűben és töltődjünk. Ezzel párhuzamosan a kulturális programokról sem szabad megfeledkeznünk. Csongrád igazi turistacsalogató város.

Éjszakánként pedig a bulizni vágyó fiatalok vehetik birtokukba a part mentén sorakozó szórakozóhelyeket.

Amennyiben kevésbé hangos nyaralásra vágyunk, akkor ne közvetlenül a Körös-torokban keressünk szállást, hanem inkább bent a városban.

Csongrád

Csongrád és környéke bővelkedik természeti látnivalókban. De az is remekül fogja érezni itt magát, aki inkább a városnézést kedveli. Hangulatos kis utcái, lüktetése magával ragadja az embert.

Aki azonban a természetet szeretné felfedezni, annak több tanösvény és különböző túraútvonalak állnak a rendelkezésére. A tanösvények lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekek testközelből figyelhessék meg az állatokat és a növényeket.

Fantasztikus panorámának lehetünk a részesei, ha kerékpárral indulunk el felfedezni a vidéket. Akár még a szomszédos Szentesre is áttekerhetünk, hiszen jól kiépített kerékpárút vezet oda.

Persze kalandosabb módját is választhatjuk a terület felfedezésének. A Körös-torokban ugyanis lehetőségünk van kajakkal vagy kenuval is közlekedni.

A horgászoknak felhívnám a figyelmét, hogy a horgászat engedélyhez kötött. Ezért cserébe azonban a Tisza és a Körös csendes mellékágai halban igen gazdagok.

A Belsőváros

Csongrád városközpontjából a Belsőváros nevű városrészen át vezet az út a Körös-torokig. Ez egy olyan egyedi műemlékegyüttes, ami múzeumként is funkcionál, mégis napi használatban van.

Eredeti állapotban megőrzött, fehérre meszelt, nádfedeles házakról van szó. Itt, a Belsővárosban mintegy skanzenszerű környezetben ismerhetjük meg a város múltjára jellemző kézműves foglalkozásokat. Részesei lehetünk ezáltal egy darabka történelemnek.

Csongrád egy fantasztikus fekvésű város, ami tele van izgalmakkal. Legnagyobb vonzereje a Körös-torok, emellett pedig az isteni borai és a fantasztikus és vendégszerető emberek, akik lakják.

Hasonló cikkek