Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
|

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése

Hazánkban sajnos számtalan kisállat hűl ki minden télen, kertben tartott és kóbor állatok közül is. Ennek azonban könnyen elejét vehetjük, de legalábbis nagyban csökkenthetjük az esetek számát ha építünk 1-1 kutyaházat vagy cicaházat.

Ha rászánunk pár ezer forintot és egy kis fáradtságot remek menedékeket építhetünk akár saját kinn tartott állatainknak, akár a kóborkáknak.

Arra gondoltam, talán többen is vannak vele úgy, hogy csinálnának szívesen, de nem tudják, hogyan kell, így megírom. A cikket egy Facebook poszt ihlette: https://www.facebook.com/krisztina.bokkunfalvi/posts/2799915650040739

Ha nincs megfelelő kézügyességünk vagy nem tudunk rászánni kellő kapacitást, de azért mégis segíteni szeretnénk valahogy, használhatunk régi hűtőszekrényt, fagyasztóládát, kisebb szekrényt, gumiabroncsot vagy hasonlót minimális munkával.

Amennyiben mérgező hulladékot használunk fel, mint a hűtő és a gumiabroncs, ne feledkezzünk meg az ártalmatlanításáról sem.

A hűtőből, fagyasztóládából távolítsuk el a motort és a gázt tartalmazó részeket, csak a tároló részt használjuk fel.

A gumiabroncs nagyon könnyen veszi fel és veszti el a hőt, hosszútávon mérgező és árt a bőrnek, ezért gondoskodjunk a kibéleléséről legalább pár ronggyal, amit szegecsekkel vagy kapcsokkal rögzítsünk.

Egy komolyabb házikó építése ezeknél azért kicsit több pénzt és erőfeszítést igényel, de korántsem vállalhatatlan mennyiségekről beszélünk.

Cicáknak elég egy kisebb méretű házikó, míg a kutyusoknak kicsit nagyobbra van szükségük, ezért a kutyaház több anyagot, ezáltal költséget is jelent.

Hozzávalók egyszerű és olcsó cicaház, kutyaház építéshez

Szerszámok és anyagok:

 • szike vagy kés
 • nagyobb kartondoboz
 • polisztirollap vagy vékony hungarocell lap
 • széles ragasztószalag
 • nagy (80-120 literes kukazsák)
 • szalma vagy forgács
 • műanyag kupakok, vagy gumidugók
 • technokol ragasztó

Mindez beszerezhető egy nagyobb bevásárlóközpontban, esetleg szalmát vagy forgácsot nem kapunk, ezt a mellette lévő kisállatboltban vehetjük meg fillérekért. Hungarocell vagy polisztirol lapot és gumidugót a barkácsboltban kapunk. 1 darab ház költsége nagyjából 800-1000 ft-ra jön ki és 10-15 perc alatt elkészíthető.

Az építés lépései

A cica vagy kutya méreteinek megfelelő nagyságú dobozt kérhetünk a bevásárlóközpontban az árufeltöltőktől.

Nyissuk ki a dobozt és az aljára tegyünk méretre vágott poisztiorol lapot vagy hungarocellt vagy bármi hasonlót, ami képes megtartani az állat súlyát. Macskák esetében számoljunk 5, kutyák esetén 25-30 kilóval.

A doboz mindkét nyitható felét zárjuk be olyan pontosan ahogy csak tudjuk és ragaszuk le a ragasztószalaggal. A doboz egyik oldalára, de ne teljesen az aljára, a szikével vágjunk egy akkora lyukat, ahol a “célszemély” kényelmesen tud majd ki-be járni.

A kivágott részből a bejárat tetejére és oldalára ragaszthatunk szélvédőt technokol ragasztóval. A ház aljára nagyobb fajta műanyag palack kupakjából vagy gumidugóból rögzítsünk lábakat. Szintén technokollal ragasszuk a négy sarkába a kupakokat vagy gumidugókat, hogy a doboz alja ne érintse majd a földet.

A kukazsáko(ka)t vágjuk el a két oldalán hosszába, majd tekerjük körbe vele a dobozt, míg minden részt el nem fedünk, kihagyva a bejárati részt. Rögzítsük gazdagon ragasztószalaggal. Ez védi a házikót az ázástól.

Végezetül a bejáraton keresztül töltsük meg vastagon szalmával vagy forgáccsal, majd a kész házikó(ka)t szállítsuk a kiszemelt helyszínre.

Hozzávalók tartósabb és költségesebb cicaház, kutyaház építéshez

Szerszámok:

 • centi, avagy mérőszalag
 • szike vagy kés
 • fűrész vagy lapvágó
 • néhány szög (ne legyen túl vastag) és egy kalapács vagy fúró és facsavarok (ne legyen túl vastag) + csavarhúzó
 • (a precízebbeknek) ácsceruza és vízmérték

Apropó van már valamilyen multiszerszámod?

Anyagok:

1. OSB lap: Cicaházhoz elég 1 db míg kutyaházhoz 2 db szükséges.

Kutyusoknak: 2500mm x 1250mm x 12mm
Cicusoknak: 2500mm x 675mm x 12mm
Átlagára 1 ilyen lapnak vagy táblának 2600Ft – 3200Ft

A Google keresőben az “OSB lap vásárlás” kulcskifejezésre rengeteg releváns találatot kapunk, de elmehetünk a helyi fatelepre is érte.

2. Egy kartondoboz: Ezt kérhetjük szinte bármelyik boltban vagy szupermárketben, hiszen az árukészletüket ilyen dobozokban szállítják és kipakolás után csak kidobálják a legtöbb helyen, mert nem kell elszámolniuk vele. Ez teljesen költségmentes.

Vagy vásárolhatunk csomagolóanyag, kartondoboz webáruházban vagy üzletben. Egy cicaházhoz elegendő egy 400mm x 300mm x 300mm ez nagyjából 300-400 Ft, míg a (közepes vagy nagy termetű) kutyusoknak 600mm x 800mm x 600mm nagyságú doboz javasolt, ennek már borsosabb az ára, nagyjából 3000 Ft.

Összességében mindenki azzal jár a legjobban, hogyha keresünk egy boltot, ahol tudunk kérni még ha nem is sikerül elsőre olyat találni. Senkinek nem kerül semmibe és nem pazarolódik el.

3. Hungarocell, nikecell lapok vagy ami még jobb: Kőzetgyapot, kóc vagy hasonló tömítőanyag

A hidegben a hungarocell és a nikecell összemegy a melegben kitágul és akkor hiába vágtad szépen méretre, lesznek kis légrések, amik rontják a szigetelést, de a kőzetgyapotot jól be tudod tömködni, hogy a térfogat változása ne okozzon gondot és még olcsóbb is csak rosszabb vele dolgozni, de ha kesztyűben vagy nem okozhat gondot. Ha a gyapot mellett döntesz, mindenképp használj kesztyűt!

Szinte bármelyik barkácsboltban kaphatóak és szintén rendelhetőek online is.

Leggyakrabban 0.5m x 1m méretben kaphatók a nikecell lapok. A vastagságát tekintve minimum 3cm, de inkább 4cm javasolt a kellő szigeteléshez. Ára 500-600 Ft.
Hogy biztosan elég legyen érdemes a házikó minden oldalára 1-1 darabot venni, max lesz egy kis feleslegünk, abból készíthetünk madárházat.
Cicaház esetén akkor 6 db-bal számolunk kutyusház esetén a kétszeresével.

Ha igazán szép házikót szeretnénk a külső burkolatot megcsinálhatjuk burkolódeszkából is (pl. borovi vagy lucfenyő), ilyenkor kevesebb OSB lapra van szükségünk.

4. Opcionális – faházburkolat: Szintén fatelepről/tüzéptelepről tudjuk beszerezni vagy a weben is rendelhetünk. Négyzetméterára a borovinak 3600 Ft, a lucfenyőnek 5100 Ft. Cicaháznál maximum 2 m2, kutyaháznál 3 m2.

5. Opcionális – ajtó: Azért opcionális mert akár egy odaszögelt pokrócdarab is megteszi (bár ez sokat hátráltatja a szigetelésből nyert előnyöket) vagy a megmaradó fa lapokból is készíthetünk egy billenőajtót 1 vagy 2 db 50 Ft-os zsanér segítségével. Az opcionális rész igazából a cica vagy kutya bejáró vásárlása ezek helyett. Egy sima, manuálisan nyitható (billenő) kutya/cica ajtó átlag ára 7.000 Ft.

Maximum árakkal számolunk, hogy csak pozitív meglepetés érhessen minket, feltételezve hogy mindent meg kell vásárolnunk.
Összesen tehát egy ilyen remekül szigetelt házikó:

Egy cicaház nem egészen 6000 Ft-ból már kihozható és 19.500 Ft-ért már kacsalábon forog.

Egy kutyaház kb. 15000 Ft-ból már megépíthető és 35.000 Ft-ért már a csodájára járnak.

Az építés ideje kézügyességtől függően 1 vagy 2 óra.

Az építés lépései

A tartó láb szintén opcionális, de azért sokkal jobb ha nem az egész padló felülete érintkezik a földdel. Rátehetjük azonban 4 db téglára, esetleg kövekre ha el tudjuk érni, hogy ne legyen instabil, de akár egy kis ásással készíthetünk 4 darab földkupacot is, melyre ráhelyezhetjük a kész házat.
Legyünk kreatívak…

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 1

A kartondobozunkat minden nyitható oldalról (a tetején és az alján) ragasszuk le ragasztószalaggal és vágjunk az egyik (kisebb) oldalára egy lyukat szikével a bejáratnak a tervezett (vagy vásárolt) ajtó méretinek megfelelően. A bejárati lyuk alja legyen kb 4-5 centiméterrel magasabban a doboz aljához képest. Kutyaház esetén 8-10 cm.

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 2

Ezután az OSB és a nikecell vagy hungarocell lapunkból vágjunk a kartondobozunk aljának méreteihez képest plusz 4-5 cm nagyságú lapot. 3 vagy 4 cm vastag hungarocell lapot választottunk? – plusz 1 cm (12 mm) a külső burkolat.

Ha megvan elkezdhetjük egymásra pakolni, mint a rakott palacsintát.

Az OSB lap lesz a ház alja, arra tegyük a hungarocell lapot és arra a kartondobozt.

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 3

Ha minden stimmel, szedjük szét, hogy felhasználhassuk a méreteket és csináljuk meg ugyanezt még egyszer. Ez a második adag lesz a teteje.

Majd függően attól, hogy a házikót mivel szeretnénk burkolni, vágjuk méretre a maradék OSB lapot vagy burkoló deszkákat. A kartondoboz további oldalainak és elejének-hátuljának méreteinek megfelelően. Ne felejtsük el az ajtó helyének fenntartását.

A képeken dőlt tetővel látható egy bravúrosabb megoldás, de egy sima lapos tető éppúgy megteszi, ez csupán esztétikai kérdés.

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 4

Ha minden méret stimmel, kezdjük el összerakni és burkolni lentről felfelé. Amennyiben OSB lapokkal szeretnénk burkolni egyszerűbb dolgunk van, egyben felhelyezhetjük és rögzíthetjük élenként minimum 2, de inkább 3-4 (középen is) szögel vagy csavarral.

Burkolólapokkal laponként haladjunk ugyanilyen mennyiségekkel.

Ha az oldalaival megvagyunk jöhet a teteje. Helyezzük a kartondoboz tetejére a hungarocell darabot majd arra a tetőhöz vágott OSB lapot és végezetül ezt is rögzítsük szegekkel vagy csavarokkal vagy használhatunk zsanért, zsanérokat, ugyanis ha nyitható a teteje könnyebben tisztítható, azonban a hőszigetelés hatásfoka kicsit gyengébb lesz, így a nyitható tetőt saját kedvencünknek javasoljunk kinti-benti tartással.

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 10

Az utolsó simítások már tényleg opcionálisak betakarhatjuk a tetejét linóleummal, alumínium lemezzel, zsindellyel, plasztik hullámpalával, stb-vel, de a tartósság érdekében legalább valami fóliával érdemes. Rögzítsük rajzszögekkel vagy nagyon apró szegekkel.

Zsindellyel ilyen néz ki:

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése 11

Szigetelő- vagy ragasztószalaggal burkoljuk a bejáratot majd helyezzük be és rögzítsük az ajtót választásunk szerint szögekkel, csavarokkal vagy zsanérokkal.

Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése
Szigetelt téli kutyaház, cicaház építése – kész

A fát igény szerint lakkozhatjuk is.

Készen is vagyunk. Helyezzük el a kívánt helyre udvarunkban vagy az erdőben/ligetben a kóborkáknak.

Amennyiben kóbor állatnak készítettük, ügyeljünk rá ha valamennyire eldugott helyen tegyük le, egyrészt azért hogy az állat biztonságérzetét és nyugalmát ne zavarják mások, különben nem fogják tudni használni, másrészt, mert vannak sajnos másfajta emberek is, akik képesek mérgezett élelmet bedobni vagy még rosszabbat tenni ha bánta a szemüket az állat ottléte.

6-15 ezer forint talán soknak hangzik elsőre, de mennyit ér egy élet?

Ha nem akarunk rá költeni még mindig választhatunk egy egyszerűbb és olcsóbb megoldást, melyekről a cikk elején beszéltünk.

Pl. a gumiabroncsokkal (OSB lappal vagy egyéb fa lappal a tetején és az alján) vagy a sima hungarocell változattal, ezeket tényleg fillérekből megússzuk és 10 perc alatt elkészíthető. Használhatunk bélésnek nekünk már nem kellő pokrócokat, rongyokat, törölközőket (ezeket jobb ha rögzítjük szögekkel) vagy ami még jobb bélelhetjük szalmával. A kicsi bála ára nincs ezer forint sem.

Amennyiben van az udvarodban, garázsodban, fészeredben ezekből, oly módon megszabadulhatsz meg a szemetedtől, hogy életet mentesz vele és neked nem kerül semmibe.. Mindenki nyer.

Karácsonyi jótettnek szerintem tökéletes választás, de bármikor készíthetünk menhelyek számára is. Még a megtisztított szemétből (gumi, háztartási gép, stb) készült kuckókért is hálásak lesznek mind a menhelyen dolgozók, mind a kisállatok.

Barkácsolásra fel! 🙂

Hasonló cikkek