Érdekes kísérletek

Érdekes kísérletek az egész családnak

Amikor vége az iskolának, a gyerekeknek egy rakás szabadidejük lesz. Mivel mostanság igencsak korlátozottak a lehetőségeink a szabadidő eltöltésének tekintetében, így jól jöhet néhány ötlet tőlünk. Érdekes kísérletek példáit mutatjuk be pár szóban, amiket otthonunkban is könnyedén elvégezhetünk és a gyerekek is imádják.

Ha már a társasjátékokat is mind végigjátszottuk, akár többször is, akkor íme néhány otthon, gyerekekkel elvégezhető kísérlet. Nemcsak fantasztikusan érdekes időtöltés lesz számukra, de rengeteget tanulhatnak is belőle, hiszen úgymond testközelből fogják megtapasztalni a dolgokat. Kiváltképp azoknak lesz izgalmas, akiknek egyébként is érdekesek a természettudományok.

Mennyire drágák az érdekes kísérletek?

Nem kell arra gondolni, hogy hatalmas költségvetés kell ahhoz, hogy ilyen kísérleteket végezhessünk. A legegyszerűbb otthoni alapanyagokból látványos és varázslatos kísérleteket lehet megvalósítani minimális büdzsével.

Mindenek előtt ügyeljünk a biztonságra, és a gyerekek ne végezzék a kísérleteket felnőtt felügyelete nélkül! Soha ne végezzünk olyan kísérletet, ami veszélyezteti bárki testi épségét, vagy vegyszerek kellenek hozzá. Azokat hagyjuk meg inkább a laboratóriumi szakembereknek.

Számos veszélytelen, gyerekek által is elvégezhető látványos kísérlet van, amit közösen megcsinálhatunk. Magunk sem gondolnánk, hogy milyen különlegessé tudjuk ezzel tenni a gyerekek időtöltését.

A következőkben bemutatunk néhány izgalmas kísérletet, amit örömmel fognak a gyerekek elvégezni.

Érdekes kísérletek elsősorban, de nem csak gyerekeknek

1. A szivárvány színeiben pompázó virágok: annyi befőttesüveg vagy műanyagpohár és annyi szál virág, amennyi színt szeretnénk, valamint ételfesték kell hozzá. A virág legyen fehér tulipán vagy rózsa, mert a fehér színen fog igazán látszani a változás. A poharakba, üvegekbe engedjünk vizet, majd tegyük bele az ételfestéket. Alaposan keverjük el, hogy a festék feloldódjon. Ezek után helyezzük bele a vízbe a virágokat és hagyjuk benne. Néhány óra múlva már tanúi is lehetünk annak, hogy a fehér színű virág megváltoztatta a színét.

Ha még ennél is látványosabb eredményt szeretnénk elérni, ténylegesen szivárvány színű virágot, akkor a szárát vágjuk annyi felé, ahány színbe szeretnénk mártani. Ha egy-egy szár más-más színbe ér bele, akkor igazán tarka virágot kapunk végeredményül.

Az ilyen érdekes kísérletek remek alkalmakat nyújtanak, hogy gyerekeinket játszva taníthassuk. Ezzel a virágossal magyarázhatjuk meg a gyerekeknek, hogy a növények hogyan veszik fel a vizet.

2. Titkosírás: gyerekként mi is imádtunk titkosírást használni. Képesek voltunk napokat tölteni azzal, hogy egy teljesen új jelrendszert hozzunk létre. Manapság már megoldható az eltűnős tintával is. De van ennek egy egyszerűbb, otthoni megoldása is.

Kellékek: tej, citromlé, vasaló, hurkapálca, fehér lap, sütőpapír. A hurkapálcát mártogassuk bele a citromlébe, és írjunk vele a fehér papírra. Ugyanezt tegyük meg egy másik hurkapálcával is, amit a tejbe mártogatunk. Hagyjuk az írást, rajzot megszáradni.

Amikor megszáradt, akkor borítsuk le sütőpapírral, majd vasaljuk át vasalóval. Ugye mondanunk sem kell, hogy ezt mindig felnőtt személy végezze!

A kísérlet eredménye pedig az lesz, hogy a papíron bebarnulnak azok a részek, ahova írtunk, rajzoltunk. Hogy miért? Mert a tejben lévő cukor, illetve a citrom rostjai karamellizálódtak a vasalás közben.

Ezt a kísérletet bármilyen színű, de kellően magas cukortartalommal rendelkező folyadékkal elvégezhetjük.

3. Lufifújáshoz kell egy műanyagüveg, lufi, ecet, víz, szódabikarbóna, tölcsér. Az üveget negyedéig töltsd meg ecetes vízzel (lehet csak ecettel is, akkor még erőteljesebb lesz a kísérlet). A lufiba tölcsér segítségével kanalazz szódabikarbónát. A lufit óvatosan húzd rá az üveg szájára, majd szórd az ecetes vízbe a szódabikarbónát belőle.

A reakció során keletkező gázok felfújják a lufit. Ha kellően sok „alapanyagot” használunk, akkor a lufi akár le is repülhet az üveg szájáról.

4. Dinoszaurusztojás készítése sem lehetetlen. Szükséges eszközök: dinófigura, szódabikarbóna, víz, ételfesték.

A szódabikarbónából és vízből készítsünk masszát, ha szükségét érezzük, hogy színes legyen a tojás, akkor ételfestéket is tehetünk bele. Ezt szintén felnőtt végezze. Ebbe belehelyezzük a dinót, mintha gombócot készítenénk, a közepén a dinóval. Akár meglepetésként is készíthetjük a gyerekeknek, meghagyva nekik a felfedezés örömét.

Ami pedig úgy nézne ki, hogy védőkesztyűt és -szemüveget adunk rájuk, és egy tál vagy a mosdó felett ecetet öntünk a tojásra. És lám, már ki is kelt a dinoszaurusz a tojásból!

Valami egyszerű, de látványos

+1 bónusz kísérlet: tejfestés

Ez egy igazán egyszerű, mégis nagyon látványos kísérlet, amit a gyerekek akár egyedül is végezhetnek. Szükséges eszközök: lapos tányér, tej, ételfesték, fülpiszkáló, szappan vagy mosogatószer.

Kiöntjük a tejet a tányérba, majd cseppentünk rá az ételfestékekből. A fülpiszkálót belemártjuk szappanba vagy mosogatószerbe, és a tányérra merőlegesen belenyomjuk a tej közepébe.

Azt fogjuk tapasztalni, hogy a színek hirtelen szétszaladnak. Ezzel a módszerrel igazi műalkotásokat hozhatunk létre. Azonban arra figyeljünk oda, hogy ha már túl sok szappan vagy mosogatószer került a vízbe, akkor leáll a folyamat.

Élvezzük a gyermekünkkel együtt eltöltött, közben pedig tanulunk is vele.

Hasonló cikkek