karácsonyi vásár

A karácsonyi vásárok bűvöletében

A Helyek, amiket látnod kell rovatunk most rendhagyó módon nem egy konkrét úti célt fog bemutatni, hanem egy mindenki által ismert rendezvényt, hagyományt. Igen nehéz a meghatározás, hiszen nincs konkrét definíció arra, a karácsonyi vagy adventi vásár rendezvénynek vagy hagyománynak számít-e.

Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az vitathatatlan tény, hogy az életünk része lett télvíz idején.

Ha pedig tél, akkor ünnepi hangulat. Kiváltképp mostanában, amikor már november folyamán megjelennek az első karácsonyi dekorációk az üzletekben. Azt lehet mondani, hogy az év utolsó két hónapja másról sem szól, csak a karácsonyról.

A karácsonyi vásár hangulata és a meghittség összehozza az embereket

Azonban az ajándékok mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez az időszak a meghittségé. A szeretteinkkel töltött kedves pillanatoké, a havas téli napok élvezetéé, kezünkben egy jó kis forralt borral vagy forró csokival.

Ilyenkor igyekszünk lassítani egy kicsit a mindennapok tempóján, jobban odafigyelni egymásra.

Az advent várakozást jelent, amikor valóban várjuk, hogy elérkezzen szenteste. Ilyenkor összegyűlik a család, még akkor is, ha egyébként távol élnek a tagok egymástól. A karácsony az az ünnep, ami újra összehozza az embereket.

Ahogy a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másképp a téli ünnepkör esetében sem. Vidékenként változó, más és más szokások vannak jelen tél idején Magyarországon (is). Amik azonban közös pontok, azok az adventi vagy karácsonyi vásárok.

Még véletlenül sem kell feltétlenül külföldre mennünk ahhoz, hogy szép vásárt láthassunk. Hazánk kisebb-nagyobb települései mind megszervezik maguknak a karácsonyi vásárokat. Budapesten több helyszínen is ellátogathatunk adventi vásárba, de már több vidéki város is csatlakozott a vásárok tartásához.

Valljuk be őszintén, hogy nem is lenne az igazi a karácsonyra való készülődés a vásárokban kapható forralt bor, puncs vagy mézeskalács nélkül.

A karácsonyi vásárok története

De vajon honnan ered az egész karácsonyi, avagy adventi vásár dolog?

A karácsonyi vásárok története egészen hétszáz évvel ezelőttig nyúlik vissza. Osztrák szomszédaink voltak azok, akik úgy döntöttek, hogy a kereskedők jól fognak járni, ha karácsony környékén is értékesíthetik a portékájukat.

Nagy valószínűséggel innen jutott el hozzánk, és honosodott meg Magyarországon, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia más tagállamaiban is a karácsonyi vásárok hagyománya.

Az adventi vásárok elsődleges célja az volt, hogy jókat lehessen enni és inni, valamint hogy az ünnephez szükséges dekorációs elemeket meg tudják vásárolni az emberek. Eleinte tehát nem feltétlenül az ajándékvásárláson volt a hangsúly, hanem valóban a készülődésen, a várakozáson.

Ezek a vásárok szigorúan köztéren tartandók, hiszen az a céljuk, hogy bárki számára elérhetők legyenek.

A karácsonyi vásár a kézművesek fellegvára

A karácsonyi vásárokon szinte kizárólag csak kézművesek vannak jelen. A tömegtermékek nem valók oda, azt bármelyik boltban megvehetjük. Az itt árusított tárgyak azonban mind egyediek. Ahogyan a vásárok hangulata is.

Általában egységes látvány fogadja a vásárba érkezőket, ahol a kereskedők kis faházikókban kínálják a termékeiket. A csodálatos karácsonyi dekorációk alatt sétálva, melegítő italt szürcsölve, illetve valami finomságot majszolva bejárjuk a vásárt. Új dolgokat fedezünk fel, rácsodálkozunk bizonyos alkotásokra, rájövünk, hogy milyen változatos is a világ, és hogy milyen sokszínűek vagyunk mi, emberek.

Az adventi vásárok népszerűsége pedig azóta is töretlen. Gondoljunk csak bele, hogy a német nyelvterületről indult, de mára már szinte egész Európát meghódította. Magyarországon is egyre több városban szerveznek karácsonyi vásárt. Nem beszélve arról, hogy Budapesten több helyen is látogatható egyszerre. Így hát az ország bármely pontján is élünk, biztosan találunk a közelünkben egy karácsonyi vásárt, ahova kilátogathatunk.

A választék pedig végtelen. Akár mézeskalácsot szeretne valaki, akár csak egy jó forró italt meginni és felmelegedni, akár jó kis karácsonyi ajándékokat beszerezni, a karácsonyi vásárban mindent megtalál.

Hasonló cikkek